Thursday, July 15, 2010

Unless you are drinking your 20th glass of the night, cheap wines were made to marinate meat. Not to drink!!!

Sometimes do you wonder what to do with a bad wine (I mean cheap wine)? Those that someone brought to the party and no one ever opened? Well, last night I found a good use for it... Marinate meat. Yes, I know this is not any news, but I never really tried before. It was so easy to prepare and the result, oh my... a surprisely flavor. Now, I almost want to have cheap red wine around all the time, it makes the meat not only flavor, but it gives a great firmer texture. Try with Flat Iron Steak, a cut of steak from the shoulder and pretty affordable. Following is my quick recipe:

Flat iron marinate with red wine.

Simple recipe.
1 (1-pound) flat iron steak
2 glasses of red wine
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon rosemary
1 teaspoon thyme
Salt and ground black pepper


For an extra touch:
Add to the mix: 2 cloves garlic minced and 1/2 teaspoon dry mustard powder.

Marinate:
Whisk together all the ingredientes.
Place the steak inside of a large resealale bag and pour the mix.
Squeeze out excess air and seal.
Marinate in the refrigerator for 2 to 3 hours.

Cook:
Heat a nonstick skillet over medium-high heat. Fry the steak in the hot skillet for 4 or 5 minutes on each side, or to your desired degree of doneness.

Little note: These steaks taste best at medium rare. Allow them to rest for about 5 minutes before serving.

Pair with: Cabernet Sauvignon, which is flavorful red wine with spicy characteristics.

Enjoy, and let me know how it goes.

A não ser que você já esteja no seu vigésimo copo de vinho. Vinho barato foi feito para temperar carne. Não para beber!

Às vezes você se pergunta o que fazem com vinhos que não são bons ? Quero dizer vinhos baratos, aqueles que alguém trouxe para a festa e ninguém abriu. Bom, ontem a noite eu achei um bom uso para eles... Tempero para carne.
É eu sei que isso não é nenhuma novidade, mas eu nunca tinha tentado. Foi tão fácil de preparar, e meu Deus... que sabor surpreendente. Agora eu quero sempre ter vinho barato por perto. Faz com o a carne fique não somente delíciosa, mas também dá uma textura maravilhosa. Tente com Acém, a carne do lombo do boi que tem um preço bem acessível. Abaixo segue a minha receitinha.

Acém temperado com vinho tinto

1 filé de acém de 1.5 Kl
2 copos de vinho tinto
2 colheres de chá de azeite
1 colher de chá de alecrim
1 colher de chá tomilho
Sal e pimenta do reino a gosto.

Se quiser um pouquinho mais saboroso: Acrescente 2 dentes de alho moido e meia colher de chá de pó de semente de mostarda.

Tempero:
Misture bem todos os ingredientes (vinho, azeite, alecrim, tomilho, sal e pimenta)
Coloque a carne em um saco plástico com a mistura.
Tira o ar de dentro e feche o saco.
Deixe temperar na geladeira de 2 a 3 horas.

Cozinhar:
Aqueça uma panela á uma temperatura média. Frite de 4 a 5 minutos de cada lado, ou um pouco mais se preferir.

Obs: Esse tipo de carne é mais gostosa se servida um pouco mal passada. Espere aproximadamente 5 minutos para servir.

Vai bem com: Cabernet Sauvignon, um vinho vermelho bem saboroso para um paladar marcante.

Se divirta e me diga se deu certo.